NaTúra blog

Kis hazánk 93.030 km2 területe számtalan titokzatos helyet rejt magában, melyek mind arra várnak, hogy a természeti- és az építészeti kincseket szerető túrázók felfedezzék őket. Ezzel a bejegyzéssorozattal épp ilyen helyeket szeretnék bemutatni a kedves érdeklődők számára.

Minden egy beszélgetéssel kezdődött, amikor egy kedves barátom afelől érdeklődött, hogy ismerem-e a hazai instant túrákat. Amikor ez a beszélgetés lezajlott, még mit sem tudtam ezekről a túrákról, de nyitottságomnak hála, mindig tapasztalok és megismerek valami újat.
Így történt, hogy a pandémiás helyzet enyhülését követően, 2020. júliusában...

Van az úgy, hogy az ember vágyakozva nézi az autó út mellett elsuhanó erdőket, és közben arra gondol, hogy szívesebben barangolna ott, bent a fák között, mint hogy az aszfalton suhanjon tovább.
Nem nehéz ezt a vágyat beteljesíteni, viszont az erre leginkább alkalmas, eldugott és vadregényes hely megtalálása már kihívást jelenthet.
Ebben a...

A Börzsöny előterében terül el a Cserhát nyugati vonulata, melynek legmagasabb pontja ez a megsebzett mészkőhalom, a Naszály (652 m). A sebhely okozója a Duna-Dráva Cement Kft. Váci Gyára, mely 1963 óta termeli ki a cementgyártáshoz igazán jó minőségű alapanyagként szolgáló, triászkori mészkövet.

Az utolsó előtti napunk Kirunában kényelmesen és nyugodtan telt. Addigra már mindannyian jól kiismertük magunkat a városban, megvoltak a kedvenc helyeink. Szerencsénkre épp azokban a napokban zajlott a város egyik legjelentősebb eseménye, a "Snöfestivalen" (azaz Hó fesztivál), melynek keretén belül kulturális és közösségi események is megrendezésre...

Az északi utunk zárásaként még két napot töltöttünk el Svédország fővárosában, Stockholmban. A éjszakai vonatút után átvettük a központi pályaudvartól néhány utcányira lévő szállásunkat a "Generator Stockholm" nevű hostelben. Egy gyors felfrissülést követően nyakunkba is vettük a várost.

Utazásunk legjobb napja következett, amikor is a korai ébredés és reggeli után, a Kirunától 20 km-re lévő Jukkasjärvi községbe utaztunk, természetesen tömegközlekedéssel.

Vannak ezen a bolygón olyan természeti csodák és jelenségek, melyek csak akkor mutatják meg magukat, ha az emberlánya kellő alázattal és kalandvággyal felvértezve személyesen keresi fel őket. Ilyen csodajelenség az Aurora Borealis (azaz az északi fény) is, ami igen szeszélyes hölgynek mondható, hiszen viszonylag sok tényezőnek kell megfelelő...

Az ősz beköszönttével gyakran találkozhat a kirándulni vágyó azzal, hogy csendesen szemerkél az eső akár egész nap, és ez, az esetek többségében eltántorítja őt attól, hogy bátran nekivágjon az erdőnek.

Ezzel a bejegyzéssel az a célom, hogy a geológia iránt érdeklődők, és a szimplán csak a természet kincsei kapcsán kíváncsi olvasók figyelmén kívül megragadjam és fel is keltsem az érdeklődését minden természetjárónak és kirándulónak egyaránt.
Teszem ezt azért, mert kis hazánk számtalan olyan rejtett érdekességgel rendelkezik, melyek nem kapnak kellő...

Ha azt mondom, Dorfersee, kevesen tudják feltenni a gombostűt a térképre, pedig szerintem varázslatos hely. Ezért nagyvonalakban azt mondom inkább, hogy Ausztria, Tirol, Grossglockner környéke. Ugye, hogy így máris sokkal könnyebb elképzelni, hogy merre is járunk ebben a bejegyzésben?

A Gosausee tündöklően kék vizét méltóságteljes hegyek ölelik körbe. Ezt a mesés tájat fedeztük fel egy tavaszi túra alkalmával, amit szeretnék itt megosztani Veletek.

Hallstatt kis városkáját joggal nevezhetjük Ausztria kis ékszerdobozának. Ezt bizonyítja az is, hogy rengeteg kínai turista látogat ide, akik - számomra felfoghatatlan módon - imádják ezt a kicsiny várost. Így történhetett, hogy 2012-ben Kínában elkészítették Hallstatt pontos másolatát is. Ennek ellenére, aki megteheti a kínaiak közül, az ellátogat...

Szerzői jogok (ÁSZF IV.8.)

A www.termeszetkozelituravezetes.hu és a www.na-tura.info weboldalak tulajdonosa Menyházi Regina egyéni vállalkozó. Minden a nevezett weboldalakon található tartalom Menyházi Regina vagy a megjelölt harmadik személyek szellemi tulajdonának minősülnek.

A nevezett weboldalakon közzétett szöveges tartalmak – mint pl. cikkek, ÁSZF tartalma, Adatkezelési Tájékoztató tartalma – fotóművészeti alkotások, videók, valamint egyéb szerzői alkotások csak a szerző kifejezett írásbeli engedélyével használhatók fel, többszörözhetők, közvetíthetők a nyilvánosság felé. Ugyanez vonatkozik a nyilvánosság számára történő hozzáférhetővé tételre.

A nevezett weboldalakon közzétett szöveges tartalmak – mint pl. cikkek, ÁSZF tartalma, Adatkezelési Tájékoztató tartalma –, fotóművészeti alkotások, videók, valamint egyéb szerzői alkotások felhasználása, másolása, közlése a szerző külön engedélye nélkül TILOS és törvénybe ütközik.