Láttál már andezitömlést? Nem? Itt megnézheted!

2019.09.13

Ezzel a bejegyzéssel az a célom, hogy a geológia iránt érdeklődők, és a szimplán csak a természet kincsei kapcsán kíváncsi olvasók figyelmén kívül megragadjam és fel is keltsem az érdeklődését minden természetjárónak és kirándulónak egyaránt.
Teszem ezt azért, mert kis hazánk számtalan olyan rejtett érdekességgel rendelkezik, melyek nem kapnak kellő figyelmet (...mondjuk, így legalább biztonságban marad a turista-cunamitól sok csodás hely...).

Ebben a bejegyzésemben szeretném bemutatni a Cserhát azon kis szegletét, mely 2010 óta az UNESCO védnökségével működő Európai- és a Globális Geopark Hálózat tagjává vált Novohrad-Nógrád Geopark egyik kiemelkedő földtani értéke.

Máris milyen izgalmasan hangzik, ugye?

De ahhoz, hogy felfedezzük ezt a rejtett természeti kincsünket, legelőször is el kell oda jutnunk. Ehhez adok most egy kis útleírást segítségképpen, hogy könnyebben megtalálhassátok a célt.

Utunk Bér településről veszi kezdetét. Ez a kicsiny falu Nógrád megyében - tehát Palócföldön - található, Budapesttől északkeleti irányban, autóúton kb 70 km-re. A nagyjából 300 fő lélekszámú zsákfalucska északi végéből, az Evangélikus templom előtt haladó műúton indulhatunk útnak, a zöld + jelzést követve. A Bér-patak bal partján haladva erdős, de jól járható úton haladunk egészen a Kőtár irányát jelölő kőtábláig. (a fotó nem a menetirányból készült)

Ide érkezve nyugati irányban kell követnünk a zöld sáv jelzést. Az elágazást követően irányba vesszük a rét mögött húzódó erdőt, melyen jól járható erdészeti út vezet végig. A jó irány megtartásához a zöld sáv jelzésen kívül segítségünkre lesznek még az "Andezitömlés" felirattal ellátott, egyedi készítésű fa táblák is.

A lankás emelkedőn felkapaszkodva hamarosan (kb 2,5 km az Evangélikus templomtól) meg is érkezünk a Nagy-hegy északi oldalán keletkezett andezitömlést és -kőtengert bemutató geológiai kőtárhoz.

Innen a hegyoldalra felkapaszkodva, a zöld Δ jelzést követve barangolhatjuk be utunk fénypontját, az andezitömlést és -kőtengert.

A hely különlegessége - és jelentősége is egyben - az 5-6 szögletű, 8-10 méter magas és helyenként akár 70 fokos szögben elhajló andezit oszlopokban rejlik, mivel a vulkanikus kőzetek közül ez a fajta megjelenési forma leginkább a bazaltra jellemző és nem az andezitre.

Hogy igazán szemléltetni tudjam a béri andezitömlés geológiai jelentőségét elárulom, hogy az ilyen jellegű képződmények világviszonylatban mérve is elég ritkák, mivel eddig mindösszesen négy ilyen helyet találtak. Ezek közül a leghíresebb a Wyomingban (Egyesült Államok - USA) található "Dewils Tower" (Ördög-torony). A magyar kistestvérről ezen az oldalon egy remek írást olvashattok, ha részletesen szeretnétek megismerni a képződmény keletkezésének körülményeit.

A hegyoldal bebarangolását kellő odafigyeléssel és óvatossággal tegyük meg, mivel a kőtenger meredek hegyoldalon terül el, a kövek inognak és napjainkban is mozgásban vannak.

Elsődleges a testi épségünk és csakis ezt követi az elénk terülő mesés panoráma látványa.

Ebbe a látképbe belefeledkezhetünk és kis hazánk érintetlen arcát nézve igazán otthon érezhetjük magunkat. Ne is bajlódjunk hát az idővel, csak szemléljük meg mindazt, amit elénk tár a hegyoldalt körülölelő táj.

Jól kivehető a távolban a Szanda várának romja alatt magasodó Vár-hegy (527 m) és a szandai kőbánya körvonala is. De szemet gyönyörködtető a hegy lábánál elterülő tölgyerdő is. Lényegében bármerre néz az ide látogató, csak a szépség és a nyugalom fogadja tekintetét.

A merengést követően visszaindulunk a már megismert úton. A faluba megérkezvén máris visszavágyunk a csönd és a nyugalom kézzelfogható helyszínére, az andezit kőtengerrel betakart hegyoldalba...

Legalábbis mi így voltunk ezzel ott jártunkkor és hasonló jó érzést kívánok Nektek is, ha felkeresitek ezt az eldugott és méltatlanul keveset emlegetett természeti kincsünket.

Ha tetszett a leírás javaslom, hogy az andezitömlést és -kőtengert NaTúrásítva fedezd fel. A túra (akár egyéni, akár általam szervezett) részleteivel kapcsolatos kérdés esetén bátran vedd fel velem a kapcsolatot.

Szerző: Menyházi Regina


Szeretnél még több érdekes és hasznos cikkeket olvasni? Kattints a lenti gombra és már böngészhetsz is!