Titokzatos helyek hazánkban #1 - Cseke-hegy, Cserhát

2020.10.23

Kis hazánk 93.030 km2 területe számtalan titokzatos helyet rejt magában, melyek mind arra várnak, hogy a természeti- és az építészeti kincseket szerető túrázók felfedezzék őket. Ezzel a bejegyzéssorozattal épp ilyen helyeket szeretnék bemutatni a kedves érdeklődők számára.

Az első ilyen hely kevesek által ismert, pedig valódi csodákat rejt magában. Tájegységileg és kőzettanilag is a Cserháthoz sorolható. Ez a tengerszint felett 295 méter magasságon álló domb nem más, mint a Cseke-hegy, mely Vácduka, Kisnémedi és Rád települések között helyezkedik el.

Annak érdekében, hogy megtudd, miért olyan különleges ez a hely, hogy külön blogbejegyzést érdemel, javaslom, hogy tölts most magadnak egy jó kávét, vagy egy finom teát és figyelmeddel merülj el ebben a történetben.

A Cseke-hegy, kialakulását tekintve igazán különlegesnek mondható. Az 1917. évben készült Földtani közlönyben (XLVII. kötet 4-9. füzet) kiemelten taglalták a környék geológiai értékeit, így a Cseke-hegy is részletezésre került, melyből kiderül, hogy a hegy kőzetének összetétele (szakavatottabbak részére: hipersztén augit-) andezit, azaz vulkanikus eredetű, sötét színű kőzet. Ennek ismeretében válik igazán különlegessé ez a hely kőzettanilag, hiszen, ha belegondolunk abba, hogy egykoron hazánk ezen területén is vulkanikus erők munkálkodtak, akkor máris egészen más szemmel vetődik tekintetünk a térképnek eme szegletére.

Na, de hogy kézzelfoghatóbbá tegyem ennek a kis magaslatnak az értékességét, most megosztom az ott található építészeti emlékmű rövid ismertetőjét is.

Az Úr 1796. évében Vácduka, Kisnémedi és Rád települések mértani háromszögének középpontjában (leglábbis ahhoz egészen közel) megépült a Cseke-hegyi kápolna, mely igen jelentős szerepet töltött be a kor vallási életében. Minden év június havában megtartották a szentháromság-vasárnapi búcsút és kihelyezett miséket is tartottak a dombon, Isten színe előtt. Mindamellett, hogy nem gyakorlom a katolikus vallást, mégis örömmel tölt el, hogy a viszontagságokkal teli 2020-ban is megtartásra került a szentháromság-vasárnapja. Öröm ez azért, mert ez is azt bizonyítja, hogy a legnagyobb biztonságot a természet adja számunkra.

Sajnos az idő és a közeli Cseke-dűlő lakosságának gyérülése a kápolna hanyatlásához vezetett, így mára már csupán néhány falmaradvány tanúskodik az egykoron késő-barokk stílusban tündöklő épületről. Idővel a kápolna harangtornya is az enyészeté lett, azonban harangját máig a rádi plébániatemplomban őrízték meg.

A keserédes emlékeken túl szeretnék a Cseke-hegy további különlegességeiről is beszámolni, hiszen nem hagyhatjuk, hogy a múlt történései kedvünket szegjék.

Ha utunk felvezetett a domb oldalába, akkor a megérkezést követően érdemes megcsodálnunk ennek a kis halomnak a panorámáját, hiszen páratlan! A kápolnának háttal állva, tekintetünkkel balról jobbra pásztázva a tájat ez a látkép tárul elénk: a Budai-hegység, a Pilis-hegység, a Visegrádi-hegység, a Börzsöny vonulatai és a Naszály-hegy. Itt-ott néhol még a vén Duna felszíne is megcsillanni látszik olykor. Lélegzetelállító ez a festői látkép, kiváltképp, ha az ember egy viszonylag páramentes napon keresi fel a Cseke-hegyet.

Végül, de nem utolsó sorban pedig ami igazi kinccsé teszi ezt a helyet, az nem más, mint a hazánkban csupán 5 ismert élőhelyen előforduló, fokozottan védett növényünk, melynek természetvédelmi értéke 100.000 Ft (!), becses nevén a buglyos tátorján (Crambe tataria). Virágzásban április és június között látható, amikor mézédes illatú fehér vagy rózsaszínes virágain zsonganak a különféle beporzók. Ahogy a közösségi oldalamon rendszeresített "NaTúra növényhatározó - Okosodjunk együtt!" rovatomban szoktam mondani: "Ne feledd: fedezd fel, csodáld meg, ne tépd le!"

Az pedig már csak hab azon a bizonyos képzeletbeli tortán, hogy a szintén ritkán előforduló, védett orchidea fajunk, a bíboros kosbor (Orchis purpurea) - melynek természetvédelmi értéke 10.000 Ft - áprilisban és májusban szintén előszeretettel mutatkozik a Cseke-hegy bizonyos pontjain.

Bízom abban, hogy bejegyzésemmel sikerült közelebb hoznom hozzád, kedves olvasó hazánk eme méltatlanul keveset emlegetett szegletét és esetleg kedvet is kaptál a hely felfedezéséhez. Tekintve, hogy több védettség alatt álló növényfaj is megtalálható a területen, ezért javaslom, hogy lehetőség szerint helyismerettel rendelkező túravezetővel látogass el a Cseke-hegyre, hogy semmiképp se sérüljön meg ez a vad és titokzatos kis kánaán.

A NaTúra a területre rendszeresen szervez vezetett túrát, melyekről bővebben a NaTúra-naptár menüpontban olvashatsz részletes információkat.

Kellemes felfedezést kívánok összhangban a természettel.

Szerző: Menyházi Regina


Szeretnél még több érdekes és hasznos cikkeket olvasni? Kattints a lenti gombra és már böngészhetsz is!