Szerintem ez a 3 legszebb erdőrész Budapest környékén

2021.07.28

Úgy hiszem, hogy mindenkinek van legalább egy olyan erdőrésze, ahová bármikor szívesen visszajár, mondhatni, az a kedvenc helye. Igyekeztem számot vetni és rá kellett jönnöm, hogy nekem több ilyen erdőrész is van az életemben. Ezek közül most 3 helyet szeretnék megmutatni Nektek, melyek egytől egyig Budapest közelében találhatók.

1 - A Misa-réti-árok a Koldus-forrás és Márianosztra között

Ez az erdőrész a Börzsönyben található Márianosztra településtől kb 2 km-re. Emlékszem, amikor először jártam erre, akkor épp az ősz színeiben pompázott a patakvölgy, visszhangzott a kék galambok mélyen búgó éneke. Megpihenni készült a természet. Aztán visszatértem ide tavasszal és nyáron is. Persze mindig más és más arcát mutatta a táj minden alkalommal, de a hatalmas nyugalmat árasztó hangulatát szerencsére mindig felfedezhettem.

Szemfülesek a patak mentén foltos szalamandrákkal (Salamandra salamandra) is találkozhatnak. Fontos tudni, hogy ezek a kétéltűek hazánkban védett fajnak minősülnek, természetvédelmi értékük 50.000 Ft és nem mellesleg bőrük mérgező hatású!

Márianosztrára ugyanazon az útvonalon juthattok vissza, amelyiken jöttetek. A túra teljes távja kb 7 km oda-vissza.


2 - A Spartacus-ösvény a Bányahegyi-forrás és a Jenő-kunyhó között

Egyre népszerűbb ez, az egyik legfiatalabb hazai túraútvonalunk, egyre többen keresik fel. Nem is csoda, hiszen valóban mesés erdőkön vezet az ösvény és pazar látkép tárul elénk azon a bizonyos panorámaponton. A Spartacus-ösvénynek egy szeletét szeretném most kiemelni, aminek a kezdőpontja a Pilis - Visegrádi-hegységben található Pilisszentlászló településtől kb 3 km-re, a Bányahegyi-forrás közelében. Az ösvényen értelmet nyer a testnevelés órákon hajdanán sokszor hallott "egyes oszlopba fejlődj" kifejezés, ugyanis az ösvényen valóban csak egymás után haladva követhetjük egymást szépen, libasorban. A beszélgetés így egy picit talán háttérbe szorul és mindenkinek lehetősége adódik megcsodálni a meredek hegyoldalakat, a kőtömböket, az erdőt és persze a lenyűgöző panorámát is.

Pilisszentlászlóra ugyanazon az útvonalon juthattok vissza, amelyiken jöttetek. A túra teljes távja kb 11 km oda-vissza.


3 - A Naszály gerince a Függőhíd és a Kopasz-tető között

A Naszály mészkőtömbje őrszemként magasodik a Nyugat-Cserhát peremén a maga 652 m tengerszint feletti magasságával. A hegy számomra legszebb része az északi oldalon futó útvonal és a hegygerinc. A csodálatos panorámán túl a varázslatos hangulatú erdők ejtenek itt mindig rabul. Ennek az útvonalnak a kezdőpontja a hegy északi oldalán lévő Katalinpusztai Kirándulóközpontnál található. Innen a függőhídig további kb 2 km, a Naszály teteje kb 4,5 km, a Kopasz-tető pedig kb 1,2 km. Hosszabb táv, de mindenképp megéri! A Kopasz-tetőn időnként akár egy-két  órát is üldögélek, ha tehetem és csak csodálom az elém táruló terepasztalt, miközben teljesen kitisztul az elmém.

Katalinpuszta Kirándulóközponthoz ugyanazon az útvonalon juthattok vissza, amelyiken jöttetek. A túra teljes távja kb 16 km oda-vissza.


+1 - A Haraszt-hegyi tanösvény Csákvár fölött

Ez a hely a legfrissebb a listámon, hiszen nem olyan rég fedeztem fel a Vértesben. Több szempontból is megfogott az útvonal. Egyrészt az igazán hangulatos erdő miatt, az ősszel vörösen izzó cserszömörcés miatt, a mészkősziklák miatt és persze a csodálatos panoráma miatt is. Amennyire pici ez a terület és rövid az útvonal, annyira magával ragadó. A mészkőplatón érdemes kicsit megállni, beletartani az arcotokat a szélbe és belefeledkezni a tájba. Próbáljátok ki, megéri!

Mivel ez egy körtúra útvonal, ezért csak kövessétek a zöld tölgylevél jelzést, ami visszavezet a kiinduló ponthoz. A túra teljes távja kb 4 km.


Szerző: Menyházi Regina


Szeretnél még több érdekes és hasznos cikkeket olvasni?

Kattints a lenti gombra és már böngészhetsz is!