Szemétszedés No1. - Vácduka

2023.03.21

Amikor az erőket járom akár terepbejárások alkalmával, vagy vezetett túrákon, vagy csupán azért, hogy jól érezhessem ott magam, sajnos nagyon sokszor találok olyan helyeket, amiket valakik - számomra érthetetlen okból - szemétlerakónak néztek. Számtalan bejelentést tettem korábban a HulladékRadar appon keresztül is, de a "Köszönjük bejelentését!" válaszon kívül nem sok minden történt.

Egy idő után annyira elszomorított és dühített ez a helyzet, hogy megfogalmazódott bennem a megoldás. Csak úgy lehet ráhatásom a szeméthalmok felszámolására, ha én magam szervezek szemétszedési programokat.

Elsőként a lakóhelyem környezetében lévő Natura 2000-es területet szerettem volna felszabadítani a több évtizede ránehezedő szemét alól. Mivel ez a terület több hivatalos szervezetet is érint, ezért úgy döntöttem, hogy felveszem velük a kapcsolatot és a segítségüket kérem. Lényegében semmi veszítenivalóm nem volt.

Így kerültem kapcsolatba a területen illetékes önkormányzatokkal és az Ipoly Erdő Zrt.-vel, akik megkeresésemre nyitottsággal reagáltak és együttműködtek velem a szemétszedés kapcsán.

Az első általam szervezett szemétszedés 2022. március elején valósult meg, aminek a mérlege egészen beszédes:

  • több, mint 30 önkéntes
  • közel 60 m3 (!) összegyűjtött szemét

Köszönetemet a NaTúra Facebook oldalán részletesen kifejtettem, így itt most csupán annyit írnék, hogy hálásan köszönöm mindenkinek a segítségét, aki valamilyen formában támogatta a szemétszedést!

Szerző: Menyházi Regina


Szeretnél még több érdekes és hasznos cikkeket olvasni?

Kattints a lenti gombra és már böngészhetsz is!