Egy éjszaka a Csóványoson - 2023

2023.08.23

Idén végre annak is eljött az ideje, hogy beavathassak néhány érdeklődőt a szabadban alvás izgalmas élményeibe. Így történt tehát, hogy 2023. augusztusában egy éjszakát a Börzsöny legmagasabb pontján, a 938 m magas Csóványoson töltöttük.

Az indulás napján a fővárosi esőzés kicsi bizonytalanságot ébresztett többekben, de az előrejelzéseket és a webkamerákat figyelve magabiztosan tudtam dönteni a biztos délutáni indulásról.

A kalandvágy és a meteorológia bennünket igazolt, hiszen az erdő teljesen száraz volt, így semmi akadálya nem volt annak, hogy Királyrétről indulva felkapaszkodjuk a Csóványosra, a "Százmillió csillagos hotelünkhöz". A csapat szépen teljesítette a folyamatosan emelkedő terepet. A felszerelések súlya sem vett vissza sokat a lendületből. A kíváncsiság bőven adott erőt a nehézségek leküzdésére, hiszen a szabadban alvással új élmény várt a résztvevőkre.

A kilátóhoz felérve mindenki megkereste az éjszakai szálláshelyét, ki-ki a saját verziója szerint (sátor, függőágy, bivak) összekészítette a kis rezidenciáját és kezdte elhinni, hogy ezen az éjszakán tényleg a szabad ég alatt fog aludni.

Azt este egyik fénypontjaként a kilátó tetejéből megcsodálhattuk a naplementét, a lassan sötétbe burkolózó lankás tájat, majd az egyenként felcsillanó csillagokat. Estére egy pici tábortűzzel is kedveskedtünk magunknak, amitől persze "kellemesen" füstösek lettünk.

Amikor az erdő már eggyé vált az éjszaka sötétjével, mindenki elvonult a kis rezidenciájára és igyekezett kipihenni a túra fáradalmait. Az éjszaka leple alatt néhány állat mozgolódását, egy bagoly hangoskodását és a távolból néhány környező település hétvégi rendezvényét hallottuk, mielőtt mély álomba szenderültünk volna az éjjeli friss levegőben…

Az erdei éjszakát szép lassan felváltotta a hajnal derengése. 5:40 körül a csapatból majdnem mindenki frissen és üdén várta a kilátó tetejében, hogy megpillanthassa a vörösen izzó hajnali napkorongot. A lankás tájat itt-ott ködtakaró borította be, ezzel is jelezve, hogy a nyár lassan tovább áll. A látkép nyugodt és békés volt. A környező falvak lakói még az álmaik közt jártak, amikor mi a magasból tekintettünk körbe…

Mindig különös érzés a felkelő nappal ébredni a természetben.

A hajnali szépségek után mindenki kényelmesen összepakolta az "otthonát", majd útnak indultunk a Nagy-Hideg-hegy felé. Ennek a napnak az összes szintemelkedését reggeli helyett kapuk meg, de a turistaházban töltött hosszabb pihenő idő és kávé azt hiszem, mindenkit kárpótolt mindezért.

Innen végül már csak lefelé vezetett az utunk a Magas-Taxi-réten, majd a Nagy-Vasfazék-patak vadregényes völgyén keresztül egészen Királyrétig. Ezen a ponton ért véget ez a két napos, egy éjszakás körtúra, ami reményeim szerint emlékezetes marad minden résztvevő számára.

Nagyon köszönöm, hogy velem tartottatok! Bízom benne, hogy sikerült átadnom mindazt, amit igazán szeretek a szabadban alvásban.

Szerző, fotók: Menyházi Regina


Szeretnél még több érdekes és hasznos cikkeket olvasni?

Kattints a lenti gombra és már böngészhetsz is!