Titokzatos helyek hazánkban #4 Zuvár, Börzsöny

2021.05.10
Fotó: M.Regina - Kilátás a Zuvár hegy oldalából
Fotó: M.Regina - Kilátás a Zuvár hegy oldalából
Fotó: M.Regina - A Zuvárhoz vezető út
Fotó: M.Regina - A Zuvárhoz vezető út
Fotó: M.Regina - Sziklák a Zuvár alatt
Fotó: M.Regina - Sziklák a Zuvár alatt
Fotó: M.Regina - Kilátás a Zuvár hegy oldalából a Csák-hegyi kőfejtőre
Fotó: M.Regina - Kilátás a Zuvár hegy oldalából a Csák-hegyi kőfejtőre

Kis hazánk 93.030 km2 területe számtalan titokzatos helyet rejt magában, melyek mind arra várnak, hogy a természeti- és az építészeti kincseket szerető túrázók felfedezzék őket. Ezzel a bejegyzéssorozattal épp ilyen helyeket szeretnék bemutatni a kedves érdeklődők számára.

Zuvár története épp olyan rejtélyes, mint az oda vezető útvonalak. Kevesen ismerik, ezért igazán szép, vadregényes táj övezi. Na, de lássuk, mi mindent sikerült kiderítenem az egykori várról.

Mindenekelőtt fontos leszögezni, hogy a Zuvár romjai nem azonosak a Damásdi vár romjaival.

A Börzsöny dél-nyugati vonulatai között, a Márianosztrát és Ódamásdot összekötő útvonal mentén, 318 méteren magasodik a Zuvár nevét viselő hegy, melynek tetején egykor erődítmény állt. Több kutatás is igyekezett feltárni és megismerni Zuvár történetét, azonban ezek a kutatások sajnos nem sok sikerrel jártak, hiszen jelenleg nem ismert az egykori vár keletkezésének ideje, várurának neve, ahogy funkciója sem.

Az ásatásokon talált leletek, valamint a fellelt dokumentumok alapján a kutatók arra következtettek, hogy a vár területén már a X-XI. században aktív élet zajlott benne, azonban maga az erődítmény, mely szabálytalan négyszög alakú volt, kőfallal, árkokkal és sáncokkal volt körülvéve. A vár egyrészes volt, melyben egy lakótorony kapott helyet. Vélhetően a vár a XIII-XIV. század elején pusztult el, melynek építőköveit a kutatók feltételezése szerint ma a Márianosztrán található egykori kolostor (jelenleg börtön) falainak építése során használhattak fel 1352. idején. A kutatók meglátása logikusnak tűnik, hiszen a márianosztrai kolostor épülete nagyjából 2 km-re található Zuvártól, így az építkezéshez a kövek szállítása nem jelenthetett nagy gondot.

A Magyar Nemzeti Múzeum Régészeti Adatbázisban szereplő adatok szerint korábbi terepbejárások alkalmával, valamint leletek gyűjtésekor a Zuvár közelében két Árpád kori település nyomait is felfedezték, azonban egyelőre ezek kapcsolatát a várral még nem határozták meg.

A várhoz keleti irányból vezető út felső szakaszán augusztusi időszakban nagy mennyiségben található az érett húsos som termése. Természetesen csak az fogyassza, aki teljes biztonsággal felismeri az ehető termést!

Zuvár hegyét a nyugati oldalon a Misa-réti-patak völgye szegélyezi. A patakvölgy igazán hangulatos a buja erdő és az egykori Brjeska bányai kisvasút megmaradt nyomvonala miatt is. A patakot folyásirányban követve fellelhető a foglalt (azaz kiépített) Vasutas-forrás is, majd az erdőből az autóútra kiérve, Márianosztra irányában a környéken kedvelt Mária-kút hűs vize is olthatja a fáradt túrázó szomját.

Bízom abban, hogy ezzel a bejegyzésemmel is sikerült közelebb hoznom hozzád, kedves olvasó hazánk eme viszonylag keveset emlegetett szegletét és esetleg kedvet is kaptál a hely felfedezéséhez.

A NaTúra a várhoz időszakosan szervez vezetett túrát, melyről bővebben a NaTúra-naptár menüpontban olvashatsz részletes információkat.

Kellemes felfedezést kívánok, összhangban a természettel.

Szerző: Menyházi Regina


Szeretnél még több érdekes és hasznos cikkeket olvasni? Kattints a lenti gombra és már böngészhetsz is!