Titokzatos helyek hazánkban #2 - Kertes-kői-szurdok, Bakony

2021.01.13

Kis hazánk 93.030 km2 területe számtalan titokzatos helyet rejt magában, melyek mind arra várnak, hogy a természeti- és az építészeti kincseket szerető túrázók felfedezzék őket. Ezzel a bejegyzéssorozattal épp ilyen helyeket szeretnék bemutatni a kedves érdeklődők számára.

A második ilyen hely, amit szeretnék bemutatni a Bakony szívében található. A Bakony közismert jól járható és igazán hangulatos szurdokvölgyeiről, mint például a Cuha-patak-völgye vagy az Ördög-árok. Ebben a bejegyzésben azonban a kevésbé felkapott, de annál vadregényesebb Kertes-kői-szurdokot szeretném bemutatni.

A Bakony központi részében, az Akli-major környékén több forrásból ered a Gerence-patak. A Bakonybél és Pénzesgyőr közé eső terület egykor még sík volt, mígnem folyamatos emelkedésnek indult és így a patak kénytelen volt átvágni magát a mészkőtömbökön. Így alakult ki mintegy 300 méter hosszú, 17-50 méter széles, nyugat-keleti irányú Kertes-kői-szurdok, melyet északi és déli oldalon 30-40 méter magas sziklafalak vesznek körül.

A fejünk fölé tornyosuló sziklafalak közé a napfény ritkán hatol be, ezért a szurdok uralkodó növényzetét a különféle moha- és páfrányfajok alkotják, melyek varázslatosan zölddé színezik a kőfalakat. A szurdok egyik legizgalmasabb részét a Judit-forrás adja, mely nagyjából 40 méter magasból, kisebb vízesésekkel és zuhatagokkal ereszkedik le  a mélyben futó patakmederbe.

A vadregényes Kertes-kő és az Oltár-kő sziklatömbjei feltehetőleg áldozó helyként funkcionáltak a Bakony ezen részén bujdosó, az ősi hithez ragaszkodó pogányoknak.

A szurdok korabeli megnevezése (azaz Kerteskw) a Bakonybél szívében található - a bencés szerzetesrendhez tartozó - Szent Mauríciusz Monostor 1018-ban kelt, Szent István által kiállított alapítólevelében is említésre került, mint az apátsági birtok határköve.

A szurdokot bejárva az jutott az eszembe, hogy talán ilyen lehetett az a bizonyos Sherwoodi erdő is, ahol Robin Hood csiszolgatta íjász tudását és rablásaival bosszantotta a tehetős utazókat...

Bízom abban, hogy ezzel a cikkemmel is sikerült közelebb hoznom hozzád hazánk eme viszonylag keveset emlegetett szegletét és esetleg kedvet is kaptál a hely felfedezéséhez. Tekintve a patak ingadozó vízállását, javaslom, hogy lehetőség szerint helyismerettel rendelkező túravezetővel látogass el a Kertes-kői-szurdokba, hogy biztonságosan fedezhesd fel ezt a vadregényes helyet.

A NaTúra a völgybe időnként szervez vezetett túrát, melyről bővebben a NaTúra-naptár menüpontban olvashatsz részletes információkat.

Kellemes felfedezést kívánok, összhangban a természettel.

Szerző: Menyházi Regina


Szeretnél még több érdekes és hasznos cikkeket olvasni? Kattints a lenti gombra és már böngészhetsz is!