Hogyan "működnek" a kullancsok? - 5 kérdés, 5 válasz

2021.05.26

Minden évben, minden évszakban és minden túrán felmerül a kérdés a túrázók részéről, hogy mennyire kell tartani a kullancsoktól és mit lehet tenni, ha esetleg valaki haza visz magával egy ilyen potyautast? Van, akit ez a kérdéskör aggodalommal tölt el, de vannak olyanok is, akik mit sem törődnek ezzel a dologgal.

Ebben a cikkemben szeretnék segítséget nyújtani minden érdeklődő számára a kullancsok "működését" illetően. Annak érdekében teszem ezt, hogy a lehető legjobban helyén tudjuk kezelni a kullancsokkal való kapcsolatunkat és a félelem helyett a józan ész legyen segítségünkre.

1 - Hogyan fejlődnek a kullancsok?

A kullancsok életciklusa négy szakaszra osztható és mindegyik szakaszban más-más célcsoportot választanak táplálkozásuk gazdatestjeként. Az mellékelt ábra kiválóan szemlélteti ezeket az életciklusokat és a célzott gazdatest kategóriákat is. Az első fázis a petéké, melyek még lényegében ártalmatlanok. A kifejlett és megtermékenyített nőstények tavasszal teszik le a petéket, melyek egy év leforgását követően lárvákká fejlődnek. Ezeké a lárváké a második ciklus, ám ezek az apróságok már gazdatestre szomjaznak. Apró emlősöket, madarakat és hüllőket boldogítanak kellemetlen jelenlétükkel. A harmadik ciklus során a lárvák egy újabb év elteltével nimfákká válnak, melyek már nagyobbak és éhesebbek, ezért ezek a nyár folyamán az apró emlősökön, a madarakon és a hüllőkön kívül már meglátogathatják az embereket is. Végül a negyedik ciklusban az utolsó vedléskor a nimfák őszre kifejlett példányokká alakulnak át és gasztronómiai élményként embereket, nagyvadakat, kutyákat és macskákat választanak gazdatesként, hogy aztán jóllakottan letehessék az új kullancs-nemzedék petéit.

Mivel a kullancsok különböző életciklusaik során több fejlődési állapotukban is előfordulhatnak az emberekben, ezért fontos tudni, miként különböztethetjük meg egymástól ezeket a példányokat életszakaszukat tekintve.

  • Lárva: 3 pár lába van, testmérete 0,8 - 0,9 mm*
  • Nimfa: 4 pár lába van, testmérete 1,4 - 1,6 mm*
  • Éhes kifejlett hím példány: 4 pár lába van, testmérete 3 mm*
  • Éhes kifejlett nőstény példány: 4 pár lába van, testmérete 4 mm*

2 - Hogyan "támadnak" a kullancsok?

Ez a kérdés évszaktól függetlenül szinte minden túrámon elhangzik a résztvevőktől. Viccesen, de talán így egészen jól szemléltetve mindig elmondom, hogy a kullancsok nem légi deszantosok, nem fognak a fák magasban lévő ágairól a nyakunkban ugrani.

Ennek egészen egyszerűen az az oka, hogy alapvetően a talajszinten, a cserjésekben, maximum 1,5 magasságban élnek. Ugrani és repülni ugyan nem tudnak, de meglepően fürgén képesek mászni. Általában fűszálak hegyén, első lábaikat kitárva várják, hogy a mellettük elhaladó, számukra szimpatikus gazdatestbe belekapaszkodhassanak, majd a testükön fürgén haladva megtalálhassák a számukra legfinomabb menüt kínáló "menza" helyét. Hasznos, ha tudjuk, hogy a kullancsok nem hallanak, viszont rendkívül kifinomult, az első pár lábaik lábfej részén található kémiai érzékszervükkel, az úgynevezett Haller-féle szervvel pásztázzák a környezetüket.* Ennek az apró szervnek köszönhetően érzékelik a feléjük haladó "street food truck" érkezését. Az alany által kilélegzett szén-dioxidból, a bőrén keresztül kiválasztott különféle anyagokból, testének hőmérsékletéből, valamint a mozgása által keltett rezgések komplex ingerből állapítja meg, hogy megfelelő lesz-e számára az érkező gazdatest.* Nem más ez szerintem, mint egy újabb, kevesek által ismert apró evolúciós csoda.

3 - Hogyan adhatják át a kórokozókat a kullancsok?

Azt mindannyian tudjuk, hogy a kullancsok a gazdatest vérével táplálkoznak. Amikor megtalálják a számukra legszimpatikusabb "piknikező" helyet a gazdatesten, akkor apró szájszervükkel a bőr felső rétegét megszúrják és az úgynevezett "szipóka" segítségével megkezdik a vér szívását. A kullancsok lényegében négy életciklusukból hármat vérszívással töltenek. Az embereket, mint gazdatestet túlnyomóan a nimfák és a kifejlett nőstény példányok választják, akik mohóságuknak köszönhetően jóllakott állapotukban az eredeti testtömegük akár 100-szorosát (!) is elérhetik.* A nimfák táplálkozási ideje általában 4-5 napig tart, míg a kifejlett nőstény peterakás előtti általában ez 7-9 napig is tarthat.

Fontos tudni, hogy a kullancs a bőrbe való befúródást követően nagyjából 4-6 órán belül kezdi meg a lakmározást a kapilláris vérerekből és ahogy már láttuk, szó szerint degeszre szeretné enni magát. Eközben pedig képes arra, hogy a felszívott vér víztartalmát a nyálmirigyével kiválassza és azt, a gyomrában fölöslegessé vált tartalommal együtt visszaöklendezze a sebbe.

Ez az a pont, amikor átkerülhet a gazdatestbe (pl. az emberbe) a kullancsban esetleg megtalálható kórokozó!

Nem kell aggódnunk, ha a csípés helyén néhány napon belül enyhe bőrpír jelentkezik viszketés kíséretében. Ez hamar elmúlik magától.

Azonban, ha a csípés körül kokárdára hasonlító körkörös foltok jelennek meg akár az esemény után néhány héttel is, akkor mindenképp ajánlott orvoshoz fordulnunk, hiszen nagy valószínűséggel Lyme-kór fertőzöttsége állhat fenn, mely időben észlelve antibiotikumos kezeléssel kordában tartható. Ma már jónéhány egészségügyi szolgáltatónál lehetőség van a bőrből eltávolított kullancs Lyme-kór fertőzöttségre irányuló bevizsgálására is. Ehhez nem kell mást tenni, mint a patikákban kapható kullancs tesztet beszerezni és a legszimpatikusabb egészségügyi szolgáltatóhoz beküldeni.

Ha a csípést követően láz, fejfájás, rossz közérzet vagy végtagfájdalmak tünetei jelentkeznének, abban az esetben mindenképpen orvoshoz kell fordulni, hiszen a vírusos agyhártya- vagy agyvelőgyulladás lehetősége állhat fenn. Ez ellen a kórokozó ellen védőoltással van lehetőségünk védekezni.

4 - Hogyan távolítható el a bőrbe fúródott kullancs?

Itt jön be a képbe az, hogy mennyire fontos a különféle szabadtéri programok (pl. kerti piknik, kutya sétáltatás a parkban, kirándulás az erdőben a barátokkal, stb.) után alaposan átvizsgálni magunkat, hogy felszedtünk-e esetleg egy nem kívánatos potyautast. Ha épp mázlija volt egy éhes kullancsnak és befúrta magát a bőrünkbe, akkor sem kell megijedni, hiszen minél hamarabb vesszük észre az apró állatot a testünkön, annál hamarabb lesz lehetőségünk eltávolítani onnan.

Ehhez használhatunk az erre a célra kialakított kullancs kiszedő csipeszt is, de bármilyen vékony hegyű (pl. szemöldök-) csipesz is jól alkalmazható a kullancs eltávolítására. Nem kell mást tenni, mint a csipesszel óvatosan megfogni a kullancsot a bőrhöz minél közelebb érve, majd egy határozott mozdulattal - ahogy a kozmetikus teszi a szépítészeti szemöldök igazításkor - ki kell húzni a bőrbe fúródott állatot. Semmi esetre se tekergessük, ráncigáljuk vagy kenegessük a kullancsot, mert azzal csak öklendezésre késztetjük, amit pont szeretnénk elkerülni!

Optimális esetben ennek az egy határozott húzó mozdulatnak köszönhetően az egész kullancs egyben eltávolításra kerül, azonban előfordulhat, hogy a visszahajló horgocskákkal rögzült szájszerv a bőrben marad. Ekkor sincs okunk pánikba esni, hiszen a kullancsnak ez a része már nem fenyeget azzal, hogy bármilyen kórokozót átadjon. Az apró szájszerv egy kis tüskéhez hasonlóan szépen kilökődik majd a bőr alól.

A kullancscsípés helyét mindenképp le kell fertőtleníteni (pl. alkohollal, Betadinnal)! Ezzel egyidejűleg érdemes az eseményt a naptárunkban is rögzíteni, hogy ha esetleg olyan betegségtüneteket produkálnánk, melyek összefüggésbe hozhatók a kullancscsípéssel, akkor kezelőorvosunknak meg tudjuk mondani a csípés időpontját

5 - Hogyan védekezhetek a kullancsok ellen?

Szabadtéri programok esetén használhatunk különféle kullancsriasztó készítményeket. Ezek közül 14 év felettiek számára a leghatékonyabbak azok, melyekben a DEET hatóanyag legalább 30%-os mennyiségben megtalálható. Ezeket a permeteket a ruházatra kell fújni, hiszen a bőrön irritációt okozhat.

Vannak, akik a különféle illóolajok keverékére (pl. levendula, geránium) esküsznek, mivel - ha azok jó minőségűek - nem tartalmaznak mesterséges anyagokat, így nem terhelik az emberi szervezetet. A kullancsok ugyan vélhetően nem éreznek illatokat, azonban a Haller-szerv segítségével az illóolajokban található különféle kémiai vegyületeket érzékelhetik. Ezek között biztosan akad olyan, ami nem a kedvükre való.

Kirándulások, túrázások alkalmával mindenképp hasznos, ha minél zártabban tudunk öltözködni (pl. zokniba tűrt nadrágszár), ezzel megnehezítve azt, hogy a kullancsok közvetlenül hozzáférhessenek bőrfelületünkhöz.

Újkeletű dolog az ultrahangos biléták alkalmazása, melyekről személyes tapasztalatot egyelőre nem tudok megosztani, azonban mindenképp hasznosnak tartanám, ha további, részletesebb kutatásokkal bizonyítanák ezeknek a hatékonyságát.

Íme a 4+1 legfontosabb tudnivaló a kullancsokkal kapcsolatban és egy beszédes kis infografika:

  1. Alapszabályként követendő, hogy minden szabadtéri program után tüzetesen vizsgáljuk át testünket.
  2. Ha találunk egy belénk fúródott kullancsot, azt azonnal távolítsuk el a bőrünkből, hiszen az esetlegesen fertőzött kullancs 24 órán belüli eltávolításával a kórokozó átadási esélye minimálisra csökkenthető.*
  3. Ne aggódjuk, ha esetleg a kullancs szájszerv része bent marad a bőrben, mivel az egy tüskéhez hasonlóan kilökődik majd és fertőzésre sem alkalmas.*
  4. A kullancscsípés helyét minden esetben fertőtlenítsük le.

   +1       14 év felettiek számára hatásos lehet a minimum 30% DEET tartalmú spray használata.

Kullancs Kisokos - NaTúra (készítette: Menyházi Regina)
Kullancs Kisokos - NaTúra (készítette: Menyházi Regina)

Úgy vélem, hogy ha az ebben a cikkben szereplő információkkal tisztában vagyunk, akkor pánikmentesen kezelhetjük az esetleges kullancscsípéses eseteket.


Szerző: Menyházi Regina

*Ezek az adatok és információk az Országos Epidemiológiai Központ - Módszertani levél a kullancsok elleni védekezésről (Epinfo 16. évfolyam 3. különszám) kiadványából származnak.


Ha szívesen nézel ismeretterjesztő jellegű videókat, akkor épp Neked szól ez a Kaliforniai Közegészségügyi Minisztérium (California Department of Public Health) által készített remek kis 4 perces videó a kullancsokról.


Szeretnél még több érdekes és hasznos cikkeket olvasni? Kattints a lenti gombra és már böngészhetsz is!